Svensk Bokkonst

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Detta är Svensk Bokkonsts viktigaste målsättning.

Avsikten är densamma idag som när Svensk Bokkonst instiftades och grundarna slog fast att urvalet »skulle baseras på principen formens ändamålsenliga och estetiska anpassning efter innehållet under typografisk och tryckteknisk synvinkel«.

Den gyllene boken

Priset som delas ut till juryns favorit bland vinnarna är skapat av konstnären Ernst Billgren och kallas »Den gyllene boken«. Förutom ära och berömmelse får de övriga vinnarna vackra diplom.

Den gyllene boken« av Wilhelm von Kröckert.
»Den gyllene boken« av Ernst Billgren.

De vinnande bidragen presenteras här på svenskbokkonst.se samt visas på en utställning på Kungliga biblioteket i Stockholm innan de skickas ut för att visas upp på olika platser i Sverige och internationellt under ett år.

Dessutom representerar de Sverige i den internationella boktävlingen som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

Linda Sörensen
Verksamhetsansvarig, Svensk Bokkonst

 

Medlemsförteckning

Stadgar

Bli medlem